Zo fotografeer je brandend staalwol met een lange sluitertijd

Welkom bij mijn allereerste doe-het-zelf-les op The Focus Department. Ik geef je graag mijn tips voor het schilderen met licht, ook wel lightpainting genoemd. Zo fotografeer je brandend staalwol met een lange sluitertijd.  

Disclaimertje tussendoor: Ga je hiermee aan de gang? Lees dan voor je eigen veiligheid, dit artikel helemaal door. Doe dit project altijd buiten, met een volwassene die je kan assisteren. Neem voor de zekerheid een klein brandblussertje mee, je weet maar nooit.

Een vast recept voor een foto als deze is er helaas niet, maar ik leg je graag uit hoe ik het doe.

Wat heb je nodig?

 1. Een systeem- of spiegelreflex camera. In ieder geval eentje waar je de ISO, sluitertijd en diafragma zelf in kan stellen.
 2. Staalwol, ik haalde 3 pakjes met staalwolsponsjes bij de action.
 3. Een stevig koord, ook gevonden bij de action.
 4. Een blokbatterij zoals op de foto, zo’n vierkante met een min- en pluscontact op de bovenkant.
 5. Een garde, bij voorkeur de goedkoopste die je kunt vinden (geen plastic, want dat smelt).
 6. Je verstand (hierover later meer).
 7. Een donkere omgeving. In de winter kun je vanaf 17.00 al aan de gang, dan is het donker genoeg buiten.

Om te beginnen knip je ongeveer 2 meter koord af, je kunt de uiteinden eventueel smelten met een aansteker zodat het draad niet pluist. Haal dit koord door de lus van de garde en knoop het koord dicht. Ik adviseer je om hem te knopen zoals ik op de foto gedaan heb, anders sta je met je brandende staalwol te zwaaien, schiet de knoop los en lanceer je je garde in het wilde weg.

Hierna pluis je het staalwol een beetje uit elkaar, zodat er wat meer zuurstof tussen komt. Hier zijn een aantal dingen belangrijk:

 • bewaar het staalwol in een afsluitbaar plastic zak of folie zolang je het niet gebruikt
 • zorg dat de batterij en het staalwol elkaar op geen enkel moment raken
 • bewaar de batterij altijd in een los afsluitbaar bakje
 • hou de batterij en het staalwol nooit in dezelfde hand vast

Als de batterij in aanraking komt met het staalwol, zorgt hij er namelijk voor dat het staalwol brandt.

Oh, echt waar? Ja, echt waar.

Ben je klaar om te beginnen met fotograferen? Begeef je dan naar buiten. Doe het uitgeplozen staalwol zonder het plastic erom in de garde, zorg dat de garde het wol aan alle kanten goed tegen houdt, zoals op de foto hieronder. (op de foto heb ik het plastic er nog om zitten, voor de veiligheid en tegen de rommel).

Door de batterij tegen het staalwol te houden met de contactpunten, zal het staalwol gaan branden. Als je dit spannend vindt, probeer het dan eerst uit met een klein pluisje wol, zo weet je welk effect je kunt verwachten.

Zwaaien maar
Degene die gaat zwaaien met de garde, moet zich zo goed mogelijk beschermen tegen de rondspringende vonken. Ik adviseer dichte schoenen, een lange broek, lange mouwen, een veiligheidsbril, stevige werkhandschoenen en een pet. Voor degene die je zo gek hebt gekregen om met het staalwol te gaan draaien, is het belangrijk dat hij of zij snelheid brengt in het ronddraaien. Zo krijg je mooie egale ronde vormen. Daarnaast komt er voldoende zuurstof door het wol, waardoor het zal blijven branden. Wanneer je klaar bent, laat je het wol doven en afkoelen voordat je er nieuw staalwol tussen gaat stoppen.

Hoe stel je jouw camera in?
Er bestaat helaas geen vast recept voor een geslaagde foto, je zult hier zelf een beetje mee moeten gaan spelen, om zo tot de optimale instellingen te komen. Ik kan je wel vast op weg helpen met de basis-instellingen.

Omdat deze lichtsituatie voor je camera onmogelijk te meten is, ben je gedwongen om je camera handmatig in te stellen. Dit is minder moeilijk dan het lijkt. Op de meeste camera’s wordt deze stand aangegeven met een ‘M’ van manueel op het rotatiewieltje. Gevonden? Mooi!

Stel de ISO waarde op de laag mogelijkste stand in, bij mijn camera is dit 100. Daarna kies je voor de juiste waarde van het diafragma. In dit soort foto’s weet je nooit precies waar je scherpstelpunt precies zal liggen, omdat je onderwerp beweegt. Ga daarom veilig zitten, en kies voor een klein diafragma zoals bijvoorbeeld F11. Hier lees je meer over het instellen van je diafragma. 

De sluitertijd is waar het in deze foto’s allemaal om draait. Hoe lang wil je de sluiter open laten staan, om het beeld dat hij voor zich ziet bewegen, vast te leggen? Begin eens met 10 seconden. Is je foto te licht? Verkort dan de sluitertijd. Is je foto te donker? Verleng de sluitertijd dan, je zult zien dat je volgende foto beter belicht is. Omdat je vooraf niet kunt weten hoe licht of donker het buiten is, is het instellen van de sluitertijd nooit een vast gegeven. Hier moet je dus zelf even mee zoeken. Meer informatie over het instellen van je sluitertijd, vind je hier.

Succes!

Comments are closed.

Navigate