Het starten van een fotografieproject

Misschien heb je de hashtag #365project al voorbij zien komen op instagram en vraag je je af wat dit inhoudt. Ik vertel je alles dat je moet weten.Een leuke manier om jezelf aan het fotograferen te houden, is door te starten met een fotoproject. Hiermee ‘verplicht’ je jezelf door je te houden aan een bepaald thema, of met een bepaalde regelmaat te fotograferen. Je kunt deze foto’s vervolgens delen op social mediakanalen zoals Instagram of Facebook. Misschien ontvang je zelfs wel likes of leuke comments*.

Voorbeelden van projecten zijn bijvoorbeeld:

 • 365 dagen project – elke dag 1 foto
 • 52 weken project – elke week 1 foto
 • Het thema: waslijnen
 • Het thema: getallen
 • Straatfotografie
 • Alles in zwart/wit
 • Op zoek naar strakke lijnen
 • Het thema: deuren
 • Onbekende gezichten
 • Voor de daredevils onder ons: ongekende hoogtes
 • Zelfportretten

Avoiding failure is to avoid progress

Welk(e) thema of interval je ook kiest, je zult er eens in de zoveel tijd op uit moeten gaan, om foto’s te maken. Dit is niet altijd eenvoudig. Soms lukt het niet, heb je geen tijd, geen inspiratie of simpelweg geen zin. Dit zijn dé momenten om toch je camera te pakken om te kijken wat je voor elkaar kunt krijgen.

Er zijn een aantal regels in de fotografie, die je kunnen helpen met het behalen van mooie resultaten. Regels waardoor foto’s als het ware ‘automatisch’ mooi gevonden worden. Deze ‘compositieregels’ zijn er om te volgen én om van af te wijken, zo worden jouw foto’s misschien juist origineel. Regels zijn er om te breken, maar dan moet je ze wel eerst kennen. Beschouw ze als leidraad. Bevalt het niet helemaal, experimenteer er dan eens op los.

De regel 1/3

Deze regel wordt ook vaak omschreven als de gulden snede. Als je je foto gelijkmatig verdeeld met twee horizontale en twee verticale lijnen, houd je negen vakken over. De belangrijkste onderdelen uit je foto, plaats je op de kruispunten van deze lijnen. De foto is op die manier prettig om naar te kijken. De bedoelde verhouding a/b wordt het gulden getal genoemd en aangeduid met de Griekse letter Phi. Hoewel de wiskundige eigenschappen van de gulden snede al in de oudheid werden bestudeerd, dateert de term “gulden snede” pas uit de jaren 30 van de 19e eeuw.

Less is more

Een foto is vaak mooier, als de aandacht niet afgeleid wordt door andere factoren in het beeld. Je kunt ervoor kiezen de omgeving op te ruimen of een klein diafragma te gebruiken waardoor de omgeving buiten het onderwerp wazig wordt. Uiteraard kun je ook verder inzoomen op het onderwerp waardoor het kader gevuld wordt. Onthoud dat voorwerpen uit de omgeving, vaak ook iets toe kunnen voegen aan de foto. Een foto van een kop koffie, met wat losse koffiebonen ervoor, versterkt juist het algehele beeld. Zolang deze factoren een duidelijke relatie, of juist tegenstelling hebben. Een aubergine tegen een gele achtergrond, is bijvoorbeeld interessant om naar te kijken omdat de kleuren complementair zijn.

Perspectief

Kijk je van grote hoogte op je onderwerp neer, of juist als een kikker tegen een onderwerp op? Het perspectief waarin je fotografeert is mede van belang voor het eindresultaat. Denk ook eens aan het gebruik van een kader, fotografeer eens door een raam heen. Of door de bladeren van een boom. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Lijnen, patronen en structuren

Er hoeft niet altijd een duidelijk onderwerp centraal te staan in een foto. Foto’s, waarin het niet geheel duidelijk is waar je naar kijkt, kunnen ook erg interessant zijn. Structuren, patronen, lijnen en symmetrie zijn hierbij je beste vrienden. Ga op zoek naar strakke lijnen, terugkerende structuren of interessante schaduwen. Je zult versteld staan van je resultaten. Ook hierbij geldt: less is more. Aan de andere kant: soms is more ook echt more. Regels zijn er om te breken, toch?

Leave A Reply

Navigate