Roadtrip door IJsland

Dreigende vulkanen, barbaarse watervallen, meedogenloze geisers en waterbronnen, zo warm als de lokale bevolking. Dát is IJsland voor mij. Ik neem je mee op onze roadtrip langs de westkust van IJsland.

Na een vlucht van 3 uur en 10 minuten vanuit Amsterdam, landt ‘ons’ vliegtuig van IcelandAir op Keflavik (een plaats naast Reykjavik). Direct merken we hoe dunbevolkt IJsland is. Op het vliegveld loopt bijna niemand, maar de eerste man die we de weg vragen is zó aardig. Er woonden in 2016 slechts 334.252 mensen op geheel IJsland, waarvan bijna 30% in de hoofdstad Reykjavik. Het vliegveld heeft een winkeltje waar je wat te drinken en iets lekkers kunt kopen.

€12,- voor een klein zakje M&M’s, laat maar zitten.

Omdat wij midden op de dag landden, boekten we vrijwel aansluitend op onze aankomst een bezoek aan de Blue Lagoon. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord van deze geometrische warmwaterbron. Behalve dobberen in het warme water, kun je gratis een kleimaskertje halen en een drankje bestellen aan de bar. Daarvoor hoef je het water niet uit.

De watertemperatuur fluctueert tussen de 37 en 40 graden Celsius, afhankelijk van de buitentemperatuur. Daarnaast is het water enorm rijk aan mineralen. Heerlijk voor je huid, een regelrecht drama voor je haar. De andere bezoeksters leken wél te weten dat je beter niet met je haar onder water kon gaan, ik dus niet. Ik heb de eerste week met een bosje stro op mijn hoofd gelopen. Maar het was het waard.

Daarna doken we Reykjavik in, waar we sliepen in een hostel (want hotels zijn onbetaalbaar). Reykjavik is een kleine stad, met een aantal highlights, waaronder de Hallgrímskirkja, die met zijn 74 meter hoogte, het hoogste gebouw van IJsland is. Van binnen is hij net zo strak als van buiten. Geen versieringen, geen schilderijen, maar wel een orgel, en geen kleintje.

Aan de waterkant staat de Harpa Concert Hall, een architectonisch hoogstandje. Het is geïnspireerd op het landschap van IJsland en komt pas écht tot zijn recht onder het noorderlicht. Nope, niet gezien, wel voor geduimd. Niet alleen de buitenkant van de concerthal is het bekijken waard, de binnenkant vonden wij minstens zo mooi (en fotogeniek). Er zit links een cafétje waar je een kopje koffie en een gebakje kunt eten, terwijl je geniet van alle vormen en kleuren in het gebouw.

De Harpa Concert Hall ligt aan de haven, waar je langs de kust dit kunstwerk vindt, veel mensen willen er even mee op de foto. Terwijl je wacht, zie je regelmatig een speedboat met whale-watchers langskomen. Ook zie je langs de kustlijn overal steenmannetjes staan. Vroeger werden deze gebruikt ter navigatie, souvenirtje van de Vikingen.

Persoonlijk vond ik de ritten van A naar B het allerleukst, je wist nooit wat je weer tegen zou komen. Het ene moment wandel je tussen twee continentale platen, een half uur later beklim je een vulkaan. Elke 10 minuten kom je minstens één waterval tegen, die ik natuurlijk allemaal op de foto moest zetten.

Ondanks de overvloed aan watervallen, zijn we voor één exemplaar een stukje om gereden. Dit was Gulfoss. Per seconde stort daar zo’n 140.000 liter water meer dan 20 meter naar beneden. Ik was onder de indruk.

Na dit spektakel hadden we genoeg vallend water gezien, tijd voor geisers. In Geysir (in de buurt van Gulfoss) sliepen we een nachtje, nog geen 100 meter van deze geisers verwijderd. Het hele landschap stoomt (en stinkt naar rotte eieren). Er is nog één geiser elke 10 minuten actief, dat is Strokkur. Omdat foto’s eigenlijk niet volstaan, hebben we hem gefilmd. (vanaf 00:55)

Zijn broertje Biesl geeft geen shows meer, maar is niet minder mooi om te zien. Hij is écht zo blauw. Al met al is IJsland enorm fotogeniek met alle dramatische landschappen. Houd je van wandelen, hiken en natuur, dan is dit je vakantiebestemming! Voor mij persoonlijk ben ik heel blij dat ik er geweest ben en had ik het nooit willen missen. Zou ik een tweede keer gaan? Ik denk het niet. In IJsland ben je bijna gedwongen een auto te huren om het land echt te kunnen ontdekken, en dat is duur. Tanken, dineren, een wijntje drinken, een museum bezoeken, het is allemaal enorm duur, maar de herinneringen, die zijn onbetaalbaar.

Leave A Reply

Navigate