Review Samyang F3.5/8mm UMC Fish Eye CSII

Een kleine ruimte of een enorm landschap compleet vastleggen in een beeld? Ja, dat wilde ik wel. Al een hele tijd stond een groothoeklens op mijn verlanglijst. Maar… die prijzen!

Ga je voor de Rolls Royce onder de Fisheyes? Dan is het toegestaan om te huilen tijdens het pinnen. Voor €1539,- (geen grap), ben je de ongelukkige eigenaar van een Nikon AF-S Fisheye Nikkor 8-15mm F/3.5-4.5E ED. Ongetwijfeld een ‘top of the bill’ objectief, van uitstekende kwaliteit.

Groothoek, ultragroothoek en Fisheye
Deze 3 lenzen lijken op elkaar, maar eigenlijk wordt de hoek waarin je fotografeert steeds groter. Een Fisheye is de meest creatieve van de drie, omdat hij rechte lijnen krom maakt. Als je jezelf ooit hebt bekeken in een glazen kerstbal, dan snap je wat ik bedoel. Laat je niet afschrikken door deze kromme lijnen, in Lightroom trek je deze in een handomdraai weer recht. Zelf vind ik het juist wel leuk, dus ik laat het lekker zo.

Kijken en vergelijken
Tijdens mijn zoektocht naar een betaalbaar exemplaar, stuitte ik op de Samyang-variant van deze ultra groothoeklens. Deze moet je handmatig bedienen en kan niet zoomen zoals zijn collega, maar voor €348,- (slik) loop ik met plezier een paar meters verder naar mijn onderwerp. Wanneer je het Samyang F3.5/8mm objectief gebruikt, kun je scherpstellen op een onderwerp door zelf te draaien aan de focusring. Persoonlijk vind ik dat erg leuk, het geeft je nog meer het gevoel dat je écht zelf aan het fotograferen bent. Een bijkomend voordeel: een primelens fotografeert altijd scherper dan een zoomlens, dit komt doordat de lenzen binnen in het objectief niet op elkaar afgestemd hoeven te worden, maar altijd op dezelfde vaste afstand van elkaar staan.

Prijsverschil
Dat afstellen is een arbeidsintensieve klus, een zoomlens is dus altijd wat duurder en iets minder scherp dan een primelens. Daarnaast staat het Nikon objectief in verbinding met je camera, waardoor je automatisch scherp kunt stellen. Met de Samyang, moet je dit handmatig doen. Voor mij is dat geen probleem, omdat ik tijdens het fotograferen nooit onder tijdsdruk sta. Ik kan me voorstellen dat een professioneel fotograaf tijdens opdrachten geen tijd wil verliezen aan het handmatig scherpstellen van zijn foto. Als laatste speelt de factor ‘merknaam’ uiteraard ook een kleine rol, maar voor een verschil van €1191,- ben ik een stuk gelukkiger met een Samyang!

 

‘Talk nerdy to me’
Deze Samyang heeft een metalen body van 435 gram en zorgt voor een beeldhoek van 167 graden. Schroef je hem op een fullframe camera, dan vergroot je deze hoek tot wel 180 graden.

Poeh, da’s groot

Met deze fisheyelens leg je kleine ruimtes of weidse landschappen eenvoudig vast in één opname. De Samyang 8mm f/3.5 Fisheye MC CSII heeft een minimale scherpstelafstand van 30,5 centimeter. Zijn maximale diafragma is F3.5, het minimale F22.

Zonnekap 
Bij gebruik van deze lens op een fullframe camera, ben je gedwongen om de zonnekap van de lens af te schroeven. Door de grote sensor in een fullframe camera wordt de beeldhoek zó groot, dat je de zonnekap fotografeert. Gevaar hierbij is wel, dat je alle bescherming kwijt bent. De bolle lens is extreem kwetsbaar, haal de zonnekap er dus alleen af als het écht noodzakelijk is.

Mijn conclusie
Ik heb ooit eens een Fisheye van mijn vader mogen lenen. Ik heb er een hele vakantie in Griekenland mee rondgelopen, eenmaal thuis kwam ik erachter dat met name in de hoeken, de foto’s erg onscherp waren. Helemaal niet erg natuurlijk, maar nu ik wat kritischer wordt op mijn eigen foto’s, vind ik het zó zonde. Ik vreesde bij deze Samyang een beetje voor hetzelfde effect, maar het tegendeel is waar. De lens is haarscherp en bovendien geeft hij mooie contrasten. Houd in je achterhoofd dat je altijd te maken hebt met een beeldhoek van 180 graden, zorg er dus voor dat je achter je camera blijft staan, tijdens het fotograferen.

Ps. Tijdens de eerste 10 foto’s had ik telkens mijn eigen voeten op de foto staan, pas ook op met de ‘poten’ van je statief, zet je statief zo neer, dat de driehoek naar achteren wijst, dan kan er weinig mis gaan.

Leave A Reply

Navigate