Review AF-S Nikkor 50mm 1:1.8 G

Een nieuwe lens aanschaffen, doe je waarschijnlijk om een van de volgende drie redenen; Je wilt een ander brandpuntbereik, een grotere lichtsterkte of een hogere beeldkwaliteit. Lees hier alles over mijn persoonlijke lievelingslens, de Nifty Fifty.

Een standaardlens heeft een brandpuntbereik van 18 tot 50-70 mm. Voor landschappen of interieuren, heb je een bredere beeldhoek nodig met bijvoorbeeld een brandpunt dat begint bij 10mm. Voor close-ups, natuurfoto’s of sportfoto’s moet het brandpunt kunnen variëren tussen 75mm en 300mm. Om bijvoorbeeld een vlieg van heel dichtbij te kunnen fotograferen, heb je een 1:1 macrolens nodig, een goedkopere oplossing is het gebruik van tussenringen, waarover later meer.

Als je van plan bent om een nieuwe lens te kopen, is het aan de buitenkant niet zichtbaar wat de kwaliteit van dit objectief is. Je kunt zien of het een zoomlens is en van welk materiaal het is gemaakt, maar dat is het ook wel zo’n beetje. Toch wil een lens je meer vertellen dan je op het eerste oog ziet. Er staan namelijk getallen en afkortingen op die de kwaliteit van de lens aanduiden. Een voorbeeld hiervan is de AF-S Nikkor 50mm 1:1.8 G, waar ik meer over uit zal leggen.

 AF-S

Deze codering wordt bij Nikkor objectieven gebruikt om aan te geven dat het objectief een autofocus heeft (AF) met een ingebouwde Silent Wave Motor (S) die zorgt voor een stille en zeer snelle scherpstelling.

Nikkor

Nikkor is de merknaam van de originele objectieven die behoren tot de Nikon-toestellen. Andere aanbieders zijn bijvoorbeeld Sigma, Tamron of Samyang. Zij produceren prachtige lenzen, voor een aantrekkelijkere prijs.

50MM

Dit is de vaste brandpuntsafstand van dit objectief, uitgaande van een full-frame camera. Ik fotografeer daarentegen met een DSLR, dus ik heb een kleinere sensor dan een full-frame camera (een sensor, net zo groot als het ‘negatief’ op je fotorolletje van vroeger). De sensor van mijn lens is precies 1.5x kleiner dan een fullframe, dus mijn cropfactor/verlengingsfactor brandpunt is 1.5x. Mijn 50mm lens, gedraagt zich daardoor op mijn camera, als een 50×1.5 = 75mm lens. Met een maximaal diafragma van f1.8. Dus wanneer een objectief een vaste brandpuntsafstand heeft, kunt u met dit objectief niet inzoomen. In- en uitzoomen regel je daarmee dus gewoon, door dichter op of verder van je onderwerp af te gaan staan.

1:1.8 G

De vermelding 1:1.8 heeft te maken met de lichtdoorlaatbaarheid van de lens, ook wel de lichtsterkte genoemd. Hoe lager het getal achter de dubbele punt, des te meer licht er maximaal door de lens kan dus hoe minder lichtverlies er op zal treden. Het getal 1.8 is bij dit objectief het diagrafmagetal dat je maximaal kunt kiezen bij het vaste brandpunt van 50mm. Bij zoomlenzen die bijvoorbeeld een brandpuntsafstand hebben tussen de 18 en 55mm verandert het maximale diafragmagetal, afhankelijk van de gekozen brandpuntsafstand. Dit is dus afhankelijk van de mate waarin je inzoomt. Meer informatie over de werking van het diafragma, lees je hier. De G betekent dat het objectief geen diafragmaring  heeft, je stelt het diafragma dus in op je camera.

Het 50mm objectief was het eerste objectief dat ik aanschafte. De lens gedraagt zich op mijn camera als een 75mm objectief, waardoor hij geschikt is voor portret- en productfotografie. Hij legt details haarscherp vast en zorgt ervoor dat je met een grote lichtsterkte, toch nog uit de hand kunt fotograferen. De 50mm wordt niet voor niets liefkozend de ‘plastic fantastic’ of ‘nifty fifty’ genoemd. Doordat de lenselementen van plastic zijn, is het objectief licht van gewicht, ik heb hem dan ook vrijwel altijd bij me.

Hieronder vind je een aantal portretfoto’s die ik met de 50mm heb gemaakt.

Maar ook voor producten leent dit objectief zich uitstekend:

Maar waarom móet je deze lens nou eigenlijk echt hebben? Door het grote diagragma, ontstaat er een grote scherptediepte in je foto. Dit leidt het oog direct naar het onderwerp en maakt de foto rustiger. Daarnaast is dit objectief redelijk betaalbaar en licht van gewicht.

Heb ik je enthousiast gemaakt en wil je meer informatie over deze lens? Cameranu verkoopt hem hier.

Leave A Reply

Navigate