Hoe word je een Shutterstock fotograaf

De droom van elke fotograaf, is om te kunnen leven van zijn fotografie. Helaas is dit slechts voor een enkeling weggelegd, of toch niet?

Wist je dat je Shutterstock.com áltijd op zoek is naar nieuw creatief talent op het gebied van foto, video en grafische vormgeving? Via de website kun je je inschrijven en foto’s inleveren ter beoordeling. Worden deze foto’s goedgekeurd, dan ben je officieel ‘contributor’ van Shutterstock. Worden ze afgekeurd, dan kun je het een maand later nog eens proberen, en 10 nieuwe foto’s inleveren. Via deze link kun je een profiel aanmaken en foto’s uploaden. Deze worden iedere 5 werkdagen bekeken en beoordeeld. Worden je foto’s goed bevonden? Dan word je automatisch lid van deze creatieve gemeenschap.

Iedere professional is begonnen als amateur

In mijn geval is het vooral een uit de hand gelopen hobby, maar er valt daadwerkelijk wat geld te verdienen met je foto’s. Elke maand brengt Shutterstock een zogenaamde ‘shotlist’ uit, dit is een soort verlanglijst waarvan zij denken dat ze gewild zijn die maand. Het is een leuke manier om uitgedaagd te blijven en bovendien heb je op die manier een goed beeld van de wens van je potentiële klant.

Wat schuift ‘t
Telkens wanneer een van je goedgekeurde afbeeldingen wordt gedownload door een klant van Shutterstock, ontvang je royalty’s. Hoeveel je per download verdient, is afhankelijk van de licentie en het abonnement dat voor de download is gebruikt, daarnaast speelt je inkomstenniveau ook een rol.

Je inkomstenniveau is het totaalbedrag dat je tot nu toe hebt verdiend als bijdrager aan Shutterstock. Er zijn in totaal 4 niveaus:

  1. $0 – $500
  2. $500 – $3000
  3. $3000 – $5000
  4. $5000 – $10.000

Shutterstock betaalt in eerste instantie $0.25 voor elke keer dat een van je afbeeldingen wordt gedownload. Zit je op inkomstenniveau 2, dan wordt dit verhoogd naar $0.33. Voor inkomstenniveau 3 geldt een verhoging naar $0.36 en naarmate je de mijlpaal van $5000,- voorbij bent, dan ontvang je $0.38 per download.

Er zijn verschillende gebruikerslicenties. Afhankelijk van het gekozen ‘plan’ door de gebruiker, staan hier variërende tarieven tegenover. Als een klant specifiek 1 foto koopt, dan kan de verdienste van de fotograaf oplopen tot $2.85 per download. Afhankelijk van je inkomstenniveau, kan hier nog eens 20-30% bovenop worden gezet. Een conclusie die we dus kunnen trekken, is dat het loont om heel veel verschillende hoogstaande foto’s te uploaden. Hoe meer je er verkoopt, des te meer je er op termijn aan overhoudt.

Referentieprogramma
Een laatste manier om extra inkomsten te genereren, is door andere bijdragers en klanten te verwijzen naar Shutterstock. Stel, je komt via deze link terecht op mijn portfolio, dan kan ik hier tot wel $200,- aan overhouden. Dit motiveert de bijdragers uiteraard ook om gratis reclame te maken voor Shutterstock, zoals ik nu doe.

Hoe het werkt
Nadat je jezelf hebt geregistreerd, kun je de gewenste uitbetalingsmethode instellen. Daarnaast kun je jouw Facebook-account koppelen, een profielfoto instellen, aangeven met welke apparatuur je fotografeert en uiteraard je eerste foto’s uploaden. Doe dit met zorg, want als je afgewezen wordt op basis van je foto’s, kun je het pas na een maand opnieuw proberen. Om goedgekeurd te worden moet je 10 foto’s inleveren, waarvan er minstens 7 moeten voldoen aan de eisen. De foto moet namelijk:

  • Scherp zijn
  • Minstens 4 megapixels hebben
  • Een duidelijk doel hebben
  • Goed van kwaliteit zijn
  • Verkoopwaarde hebben

Wil je graag goed voorbereid zijn voordat je je foto’s upload, dan is dit een fijne website om wat informatie te vergaren.

Gefeliciteerd!
Ben je eenmaal door de selectie heen? Dan kan de pret pas echt beginnen. Op het Contributor Dashboard vind je namelijk een overzicht van het aantal goedgekeurde foto’s, je verdiensten en een landkaartje zodat je kunt zien waar je kopers vandaan komen.

Wanneer is een foto geschikt voor Shutterstock?
Dat is een lastige. Het beste antwoord op deze vraag, vind je door een rond te neuzen op de website van Shutterstock. Zorg vooral voor een kwalitatief goede foto, met mooie contrasten en eigentijdse onderwerpen, dan ben je al een heel eind.

Ik hoop dat ik je enthousiast heb kunnen maken, worden we binnenkort collega’s?

Leave A Reply

Navigate