Hoe bereid je een fotoshoot voor?

Als je eenmaal een tijdje fotografeert, dan komt er vanzelf iemand die door jou vastgelegd wil worden. Super leuk! Ik geef je bij deze mijn tips om jouw fotoshoot goed voor te bereiden. Zo maak jij niet dezelfde fouten als ik heb gedaan. Dat bespaart je een hoop tijd…

Stem af met je model
Hiermee bedoel ik, dat je van je model mag vragen welk type foto hij of zij hoopt te krijgen. Wil diegene een foto voor zijn CV of is de foto op zijn Facebookpagina toe aan vernieuwing? Bespreek van tevoren goed waar de foto’s voor bedoeld zijn, hierdoor wordt het gemakkelijker om samen tot een mooi beeld te komen. Je kunt bespreken wat de geportretteerde graag uit wil stralen en welke achtergrond goed bij hem of haar past. Adviseer ook om meerdere sets kleding mee te nemen, zo kun je wat spelen met verschillende kleuren en achtergronden. Voor ideeën kun je gebruik maken van een site zoals Pinterest. Daar kun je verschillende moodboards maken met inspiratie.

 

Batterijen, en het opladen daarvan
Gelukkig ben ik mijn batterijen nog nooit vergeten, wél vergat ik er een op te laden. Ja, dat is gewoon dom. Soms ben je samen met je model in een goed ritme en vliegt de tijd, voor je het weet is je batterij leeg. Ik heb altijd een extra accu bij me, het is dan uiteraard wel zo handig als deze ook volgeladen is. Probeer er een gewoonte van te maken om de avond voordat je gaat fotograferen al je batterijen op te laden en vast in je camera(tas) te doen. Om niet de deur uit te gaan zonder batterijen in mijn camera, maak ik er een gewoonte van om het klepje van de batterij open te laten staan. Dan heb je een reminder.

Klik, klik, klik, piep!

SD kaart
Piep? Ja, piep, je SD kaart is vol. Ai, daar had je even niet aan gedacht. Je laatste vakantiefoto’s staan nog op die kaart waardoor hij geen ruimte meer heeft voor nieuwe foto’s. Ik probeer mijn foto’s altijd direct na een shoot over zetten op mijn laptop, zodat ik de kaart zo leeg mogelijk houd. Ik sla de RAW-bestanden wél altijd op, op een externe harde schijf. Je zult net zien dat je computer crasht, dan ben je dus al je foto’s kwijt. Eenmaal een back-up gemaakt? Dan kun je je SD-kaart zonder problemen formatteren. Zelf herhaal ik deze handeling altijd 3 keer, zodat de kaart echt helemaal opgeruimd is. SD-kaartjes kun je nooit genoeg hebben, stop er altijd een aantal extra in je rugzak zodat je nooit zonder zit. Zelf heb ik geïnvesteerd in een duurdere maar hele snelle SD-kaart. De aanvullende kaartjes zijn van mindere snelheid, maar fungeren prima als reserve.

Draagt je model een bril?
Let dan extra goed op in deze alinea. Brillen kunnen spiegelen, waardoor jouw prachtige foto wordt verpest door een spiegeling in het glas. Had je hier iets aan kunnen doen? Jep! Koop een polarisatiefilter. Deze filters kun je op je lens draaien waardoor je het licht als het ware kunt richten. Hierdoor kun je door de bril heen, zonder problemen de ogen fotograferen zonder dat je last hebt van reflecties. Je kunt een polarisatiefilter ook mooi gebruiken om meer diepte in lucht, water en andere spiegelende oppervlakken te creëren. Houd bij de aanschaf van een filter, rekening met de diameter van de lens die je wilt gaan gebruiken. Het is helaas niet zo dat je 1 filter voor al je objectieven kunt gebruiken, soms heb je hier adaptie ringen voor nodig.

Verwijder storende elementen
De foto hierboven is het perfecte voorbeeld. Het licht valt mooi, de foto is scherp en het model staat er mooi op. Wáárom hebben we er allebei niet aan gedacht om dat elastiekje om de pols gewoon even in onze zak te steken? Dit soort elementen ontdek je soms pas als je de foto’s aan het bewerken bent. Nu ben ik geen voorstander van Photoshoppen omdat ik daar geen maat in kan houden, maar soms komen Photoshopvaardigheden enorm van pas. In zo’n programma kun je een storend element eenvoudig verwijderen. In Lightroom kun je kleine vlekjes, pluisjes en andere kleinigheden eenvoudig verwijderen door ze te retoucheren. Toch doe je de mooiste aanpassingen, op het moment van fotograferen zelf. Kijk niet alleen maar door je camera naar je model, maar let ook op de details. Dit bespaart je een hoop tijd in de nabewerking.

Ontdek-je-plekje
Als je een mooie locatie hebt voor je foto’s, ben je al op de helft. Neem een aantal dagen voor de shoot dus je camera mee en ga er op uit. Ga op zoek naar mooie plekken waar je profiteert van veel licht, voor jouw foto’s. Het is voor degene die je fotografeert erg prettig om alleen te hoeven doen wat jij zegt. Het is daarom goed om te weten wat je wilt, zodat je duidelijke aanwijzingen kunt geven en er eigenlijk geen tijd is voor ongemak. Probeer je model veel te laten variëren in poses en gebruik de omgeving daarbij.

Tips

Niet iedereen is op zijn gemak zodra hij of zij wordt gefotografeerd. Ik merk daarbij altijd dat het helpt om vooraf een PDF met tips te sturen. Hieronder kun je mijn eBook downloaden.Een extra tip: Het is voor de geportretteerde fijn om iets te doen te hebben. Laat hem bijvoorbeeld van een trap af lopen of juist naar een punt in de verte kijken. Houd je model bezig en probeer de aandacht te verdelen op het moment dat je meerdere mensen tegelijk fotografeert.

Leave A Reply

Navigate