Ik ga op reis en ik neem mee

Mijn vakantiegevoel begint al bij het inpakken van mijn koffer, en verdwijnt pas op mijn eerste werkdag na een vakantie. Voor korte tripjes reis ik vaak met handbagage, dus ik moet keuzes maken: wat laat ik thuis, en welke camera en accessoires gaan in mijn handbagage.

Vliegen met handbagage, ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Aan de ene kant is het heerlijk om zó met je koffertje uit het vliegtuig te rollen, en niet te hoeven wachten bij de bagageband. Aan de andere kant is het ook behoorlijk irritant dat je niet zomaar alles meer mee kunt nemen.

Security

Ja, dit is altijd een beetje jammer. Heb je thuis alles zorgvuldig ingepakt, mag je het bij de security allemaal tevoorschijn toveren, waarna je gestrest  met 1 schoen aan je voet verder strompelt en je ook nog je horloge om probeert te doen. Gauw vis je al jouw eigendommen uit de grijze bakken en doet je best om ze snel doch zorgvuldig opnieuw in je koffer te krijgen.

Resultaat; koffer sluit niet meer…

Maar: oefening baart kunst. Ik heb een paar tips en tricks, om je zonder problemen door de security te sluizen.

Wat heb je écht nodig

Ga je die fisheye-lens écht gebruiken als je een lang weekend in Spanje bent, of is je 18-140mm zoomlens misschien toch voldoende? Het is moeilijk om te snoeien in je bagage, zeker omdat je niet weet welke potentiële foto’s je tegen gaat komen. Weeg voor jezelf af wát je gaat fotograferen. Ga je vooral steden bezoeken (zoomlens), of ga je juist de natuur in (groothoek- of macrolens)? Ga je voor je fotografie op reis, of ga je gewoon op reis wat fotograferen? In de praktijk gebruik ik op reis slechts 2 lenzen. Een 50mm en een 18-140mm. Die laatste schroef ik op het objectief, en het lichtgewicht 50mm-objectief neem ik los mee.

Daarnaast neem ik altijd nog een aantal accessoires mee. Namelijk: een reinigingspen, een extra accu, de oplader, een extra SD-kaartje, blaasbalg, afstandsbediening en mijn pas-gekregen-ministatief.

Dit statief stond met kerst op mijn verlanglijstje. Net als mijn rugzak, is dit ministatiefje van het merk Manfrotto. Een prima statief voor op reis, deze mag gewoon mee in je handbagage. Een grotere mag je niet zomaar meenemen in je handbagage, omdat het als slagwapen gebruikt zou kunnen worden. Begrijpelijk dat het niet mee mag dus. Deze variant is 18.5cm groot en heeft een maximaal draaggewicht van een kilo. Bij een zwaardere belading, kukelt hij om, even goed opletten dus. Voor beginnende fotograferen is dit statiefje prima, professionals hebben dus grover geschut nodig.

Inpakken

Ik verpak al mijn accessoires in een transparante toilettas, welke ik met een rits af kan sluiten. Mijn camera en objectieven doe ik samen in een etui, waarvan ik de bovenkant open kan maken. Zodra ik mijn spullen uit mijn koffer moet halen, haal ik dus 3 tasjes uit mijn handbagage. Mijn vloeistoffen, mijn accessoires, en een etui met mijn camera en objectieven. Zo kan de security in mijn transparante tas zien wat ik bij me heb, en de camera indien nodig gemakkelijk controleren. Zodra ik door de scanner ben, doe ik de drie zakjes weer terug in mijn koffer.

Tot slot is het op bestemming ook fijn om wat minder spullen mee te hoeven slepen. Want een rugzak vol met fotospul is niet altijd praktisch, met name in een warmer klimaat. Een bijkomend voordeel is, dat niemand ziet dat je een camera in je tas hebt zitten. Hierdoor wordt jouw gereedschap iets minder diefstalgevoelig.

 

Leave A Reply

Navigate