5 tips om eenvoudig een mooie flat lay te fotograferen

Je herkent ze wel, foto’s met hebbedingetjes die recht van boven gemaakt worden. Soms rommelig op elkaar gegooid, of juist zorgvuldig uitgestald. Dit soort live-moodboards hebben een naam, dit zijn flat lays. In deze blogpost deel ik mijn vijf tips om eenvoudig een mooie flat lay te fotograferen. 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het maken van dit soort foto’s flink onderschat heb. Wát een werk gaat er zitten in een foto die op het eerste gezicht eenvoudig lijkt. Na mijn traject van trial & error kan ik je een hoop tijd besparen door mijn bevindingen met je te delen. Daar gaan we!

Tip 1 – Ondergrond

Zorg voor een egale ondergrond, afhankelijk van je voorwerpen kun je kiezen voor een egale kleur of lichte structuur. Een witte ondergrond wordt het meest gebruikt, maar misschien heb jij een prachtige houten vloer, betonnen aanrecht of marmeren tegel die prima dienst doet als ondergrond. Allemaal goed. Bij de Hornbach zijn losse stukken testbehang te koop, hiermee zou je ook kunnen spelen. Bedek bijvoorbeeld een gedeelte van je ondergrond met een stuk behang, dat geeft een ander effect in je flat lay.

Tip 2 – Licht

Ik denk dat dit het belangrijkste onderdeel is, licht maakt of breekt je foto. Het allermooiste is daglicht, bij voorkeur op een licht bewolkte dag. De wolken fungeren op die manier als een softbox. Zet je flatlay dus in de buurt van een raam in elkaar, zo krijg je het natuurlijkste resultaat. Met licht van buiten krijg je zo min mogelijk schaduw in je foto. Je kunt ook met een stuk aluminiumfolie werken, door licht van buiten te reflecteren naar je creatie, op die manier help je alle schaduwen definitief om zeep. Mocht je – net als ik – overdag geen tijd hebben, dan kun je studiolampen gebruiken. Hieronder zie je de opstelling van de softboxen in mijn ‘glamorous’ thuisstudio. Hierover meer in tip 3.

Tip 3 – Hoek

Cruciaal voor het ‘flat’ aspect van je foto, is de hoek waarin je de foto neemt. Zorg dat je camera recht boven je voorwerpen hangt. Het beste resultaat bereik je door zelf op een stoel te gaan staan. Voorkom dat je met je rug naar de zon staat, maar ga juist met je gezicht naar de zon staan. Gebruik je studiolampen, dan ga je anders te werk. In dit geval zet je de lampen met een diffuser (of softbox) boven je onderwerp. Zelf zorg je dat je met je lens boven deze lampen hangt, zodat je er tussendoor of langsaf kunt fotograferen. Als je onder je lampen gaat fotograferen, zit je eigen schaduw je in de weg op de foto.

Tip 4 – Props

Je voorwerpen kunnen werkelijk van alles zijn, probeer het liefst wel in een bepaald thema te blijven. Kies 3 voorwerpen die de hoofdrol in je foto gaan spelen, zoek er daarnaast kleine accessoires bij die matchen qua kleur, thema of structuur. Verder is dit een kwestie van proberen, fotograferen en herschikken, trial & error dus. Check tussendoor steeds hoe je foto is geworden, ben je nog niet helemaal tevreden? Verander dan wat kleine details en ga door tot je tevreden bent. Voorbeelden van thema’s zijn:

  • handbagage – wat zit er allemaal in je tas
  • lezen – je favoriete boek met een kop thee, koekjes, zachte sokken en je koptelefoon
  • feest – confetti, champagne, hoge hakken, ballonnen, een ontpopte kurk
  • zomer – je zonnebril, zonnebrand, een boek, je handdoek en slippers

Tip 5- Kleurenpalet

Ga je voor ton-sur-ton, of zoek je juist twee complementaire kleuren bij elkaar? Kleuren die mooi tegen elkaar afsteken zijn: rood en groen, geel en paars of bijvoorbeeld blauw en oranje. Of houd je het juist rustig en kies je voor roze en grijs. Voor inspiratie zou je eens kunnen rondkijken op Pinterest, hier vind je een hoop voorbeelden van kleurenschema’s die jou op weg kunnen helpen naar je gewenste resultaat.

Bonustip – de juiste instellingen op je camera

Fotografeer je met een spiegelreflex- of systeemcamera? Dan kun je zelf je instellingen bepalen. Omdat je gaat fotograferen bij daglicht, kun je de ISO laag houden. Een ISO-waarde tussen de 100 en 300 is voldoende. Omdat je alles goed scherp wilt zien op je foto, raad ik je aan om het diafragma wat verder dicht te knijpen. Dit houdt in dat het getal van de f-waarde op je camera, hoog is. Bijvoorbeeld 8. De sluitertijd pas je aan op deze instellingen, vanaf 1/100 van een seconde kan ik ongeveer uit de hand schieten. Zodra ik hem lager zet, ga je toch bewegingen in de foto zien. Het enige dat je hieraan kunt doen, is een statief gebruiken. Wil je meer weten over scherptediepte in je foto, lees dan dit artikel nog eens, over het fotograferen op de A-stand.

Om deze post af te sluiten, gooi ik er nog even twee cliche’s in. Wil het toch niet helemaal lukken, onthoud dan: less is more. Haal eens wat weg, misschien is het gewoon iets te druk in je foto. Daarnaast moet je soms dat ene leuke voorwerp uit je foto weghalen, om de balans in je foto terug te krijgen: Kill your darlings. Die komt wel weer van pas in je volgende flat lay.

Leave A Reply

Navigate